steki Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie odpowiednio znane są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie ogłosić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak solidnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie miłujemy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej rozmaitości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zazwyczaj posiłki są długie, bowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *